Reklama
 
Blog | Lukáš Palán

Muzik 4: Kangding Ray

KANGDING RAY/OR/RASTER-NOTON/FRANCE/2011/MINIMAL TECHNO/GLITCH/IDM/AMBIENT

Za poslední měsíce jsem psal už tři recenze na nové album Raster-Notonského démona Kangding Raye. Připadám si, že ještě tak dvě napíšu a druhý den ráno se probudím jako Kangding Ray. Místo rukou budu mít diody a tělo ze železa. Což musí být třeba při sexu skvělý. 

Než začneme, poznatek: Hudba tohoto francouze, především jeho druhé album Or, je nutno poslouchat skrze kvalitní sluchátka. Chtělo by se říct, že pro ně bylo stvořeno, ale příhodnější asi je, že sluchátka byla vynalezena pro toto album. Pokud si pustíte jeho song na youtube na vašem netbuku za pět pade s repráčkama z Billy, tak se bavíme každý o něčem jiném. 

Reklama

Ale zpátky k věci, protože čas běží. Kangding ray má venku nový album a rozhodně nezní jako logický následník jeho prvního a posledního alba Automne Fold. Takže vy, co jste si řekli, že KR znáte a Automne Fold bylo dobrý, rovnou si vemte gumu a smažte se, protože s postupem času nic neznamená nic. Ta změna tedy není tak obrovská, to přiznávám. Jen ta atmosféra je někde úplne jinde.

Automne Fold, jestli se dobře pamatuju, ve mně dokázalo vyvolat jak chlad, tak teplo. Odtažitost, ale taky ta správná ambientní melancholie. Jídlo pro kluky a holky. Novinka se vydává ve šlépejích loňského EP Pruitt Igoe, které přineslo vlastně jen jeden, stejnojmenný track, ale ve skutečnosti celkem rázně naznačilo, že Kangding ray se ve volném čase mění na robota. S remixy od jmen jako Bena Frost nebo Alva Noto přišlo důrazné varování, že novinka bude daleko víc elektronická, chladná a minimalistická. A to vemte jed, že je.

Athem startuje desku beatem chytlavým jako hrom a kovové pláty se třepou na míle daleko. Tohle je nástup nového Kangdinga. Odeskávané, strohé a úderné tóny, které nepotřebují gradaci, jsou silné ve své vlastní polámané struktuře. Sexy verze “taneční” hudby, koncept 2011. Athem nenechá vydechnout, přichází Mojave a všem musí být jasné, že během pouhých devíti minut se na pole, které velmi silně okupují jména jako Moderat, Scuba a další mágové elektromagnetických techno vod, vedral král z jiného království. No to je ale snůžka sraček co tu píšu.

Kangding Ray je David Letellier a dřív než se stal králem chladu a odcizených beatů působil jako kytarista nebo bubeník v několika rockových a jazzových projektech. Ne, na jeho hudbě to není vůbec znát. Občasné kytarové samply rozebrané na molekuly a skryté uvnitř pevných struktur se nedají počítat jako stopa. S novou deskou se David posunul víc směrem k své přítomnosti, která je tvořena kubistickým odcizením moderního Berlína. Očividně na tom městě něco bude. Minimal techno a glitch které teď hrají v Davidově tvorbě prim ale taky velmi silně odkazují jinam. Do minulosti detroitské techno scény a stejnou měrou i do dubstepové budoucnosti. Or ve své podstatě je jejich kříženec, důkaz, že tag IDM lze i v dnešní době vyslovit a nevypadat při tom směšně.

 
S novinkou Or platí, že v jednoduchosti je síla. Vrstvy a samply nejsou výplní, ale pouhým zpestřením. Povětšinou postačí základní linka a úderný beat a vy si říkáte “panebože, tohle všechno tu je už tolik let, proč až teď to zní tak sexy a tak důsledně”. Deska prakticky až do šestého songu nepoleví a Kangding si tu piluje životní formu, když každý minimalistický opus obdarovává osobitým a originálním beatem. V jednoduchosti je síla. A zase a znovu.

Or znamená ve francouzštině zlato. Zlato je jediná měna, která nikdy neztratí svoji hodnotu. Člověk by to neřekl, ale Or je koncepční deska namířená proti politikům, proti hodnotám, proti síle trhu a nadvládě produktů. A Or v téhle rovině funguje. Může být ideálním soundtrackem pro konec civilizace, pálení peněz, nebo vzpouře dělníků ve slévárně. Všechno co nemá duši tady ožívá. Je to odcizení a nadvláda sekundárních potřeb. Chlad a kov a chlad a ocel a v rohu sedí Tyler a ten tehdy řekl, že “Věci, které vlastníte nakonec vlastní vás” a vy můžete jen pokynout hlavou na znamení souhlasu, protože všechen ten kolaps byl zaznamenán na nejlepším eletronickém albu tohoto roku.

Dá se na to samozřejmě dívat mnoha způsoby. Stačí si najít ten nejprimitivnější. Minimalistická techno párty budoucnosti? Proč ne. Or v sobě obsahuje spoustu univerzálních pocitů, které můžete aplikovat na většinu pozitivních i negativních myšlenek.

To je na albu, které je tvořeno tak, aby nemělo duši, to nejcennější. Zlato, které dýchá.

PSÁNO PRO FULL MOON MAGAZINE

ODKAZY:

Full Moon Magazine

Kangding Ray – Or (videoklip)

Kangding Ray (last.fm)